top of page

OM RACEN

Den Finske Lapphund har oprindelse fra samerne i det nordlige Finland, hvor den har været brugt som arbejdshund igennem rigtig, rigtig mange år. 
I gamle dage var samerne var meget afhængige af deres arbejdshunde. De blev brugt til at vogte, drive og holde samling på samernes store rensdyrflokke.
Hundene skulle derfor være stærke, udholdende og i god fysisk form. De skulle have gode øjne og et skarpt hyrde instinkt.
 
I dag bruges der snescootere og et mindre antal hunde til de store flokke af rensdyr, imens den Finske Lapphund stadig bruges til de mindre flokke af rensdyr samt til får og kvæg. 
 
Den Finske Lapphund har en fantastisk pels, som isolerer godt imod frost og kulde. Pelsen er kraftig og består af en blød og tæt underuld, Dens yderpels kaldes for "dækhår". Den skal være lang, lige og grov. Yderpelsen fungerer som "regnfrakke" for hunden, 
Den fine, bløde og tætte underuld brugte samerne til at spinde garn af. Garnet blev brugt til at strikke tæpper -og tøj af til familien. Flere finske lapphunde ejere strikker i dag trøjer, huer og vanter af underulden fra deres hund(e).
Det er blevet fortalt at samerne også havde hundene inde i deres telte for at hjælpe kvinderne med at holde børnene varme.
Den Finske Lapphund er altid smilende, glad og altid i "hopla" - og har et smittende humør.
 
Det er familiehund med stort "F". Den knytter sig til sin familie og er glad for børn. Den er loyal, kærlig og meget omsorgsfuld.
Den finske lapphund vil meget gerne være udenfor. I dens ansigtsudtryk kan man altid se, hvilket humør den er i. Fantastisk!
Racestandarden for den finske lapphund klik​​
Du kan læse det engelske racekompendium ved at bruge nedenstående link:
http://www.fci.be/Nomenclature/Standards/189g05-en.pdf
bottom of page